© Sasquatsch
Laatste wijziging: 25 jun 2007

Formule 1 Rating Regels


Oorsprong

Het internationale Elo-systeem is ontworpen door de in de VS woonachtige Hongaarse fysicus prof. Arpad E. Elo. Het geeft een getalsmatige indicatie voor de speelsterkte van schakers, op grond van hun recente verleden. Het wordt sinds 1968 door de FIDE toegepast. Hoe werkt het systeem? In principe eenvoudig. In het Elo-systeem draait alles om verschillen on punten (de absolute hoogte van die punten is arbitrair).

Wat betekent nu een verschil van zo- en zoveel Elo-punten tussen de ene spelen en de andere? Dit: dat je een uitspraak kunt doen over de wederzijdse winstverwachting. Het Elo-systeem is niet meer dan een afspraak die statistisch gefundeerde winstverwachting "vertaalt" in een speelsterktegetal, de rating. Het systeem kan worden toegepast voor een partij, voor een reeks partijen (een match), maar ook voor een toernooi met een groot aantal verschillende deelnemers. Een voorbeeld. Stel, Karpov (2.755 Elopunten) en Timman (2.635) spelen een onderlinge match om tien partijen. Het verschil tussen beide grootmeesters bedraagt 120 Elopunten. Volgens de omrekeningstabel van het Elo-systeem behoort bij dit verschil Karpov 66% van de partijen te winnen. Daar de match over tien partijen gaat, is de verwachtte uitslag 6,5 - 3,5 in het voordeel van Karpov.

Dit is de ene helft van het verhaal. De andere is, dat het in een match of een toernooi nooit zo gaat als je op grond van de Elo-verschillen zou verwachten. Stel, dat Karpovs score tegenvalt en hij wint slechts met 6 - 4. Dan werkt het systeem omgekeerd en wordt op grond van die uitslag Karpovs rating aangepast (evenals die van Timman overigens). Er vindt dus steeds een terugkoppeling plaats van speelresultaat naar rating. De aanpassing geschiedt volgens de eenvoudige formule:

Rn = Ro + K (S - We), waarbij Rn staat voor de nieuwe rating, Ro voor de oude, S het aantal behaalde matchpunten (6) en We het aantal verwachtte matchpunten (6,5). K tenslotte is de rating punt factor, een afgesproken constante om de verschuivingssnelheid van de ratings in het gewenste tempo te doen verlopen (10 voor grootmeesters). In het voorbeeld stelt Karpov een half matchpuntje teleur en daalt zijn oude rating volgens de formule met 10 x (5 - 4,5) = 5 tot 2.750 punten. Timman krijgt, ondanks zijn verlies, er vijf punten bij.

In toernooien gaat het wat ingewikkelder, maar het principe is eender. De Elo-score van een speler wordt dan vergeleken met het gemiddelde van zijn tegenstanders en wanneer hij onder dan wel boven verwachting speelt, wint hij volgens de zelfde formule Elo-punten of raakt hij ze kwijt.


Bron

Formule 1 ratings

Voor het bepalen van de ratings van een Formule 1 coureur of constructeur ligt het iets ingewikkelder. Allereerst hebben we te maken met een team (coureur en constructeur) en niet met een coureur alleen. Dus moeten we de gemiddelde rating van een coureur en constructeur bepalen, dat is de rating van het team.

Deze team rating vergelijken we met de gemiddelde teamratings van de opponenten, en deze beiden gebruiken we in de formule voor het bepalen van winstverwachting (We). Vervolgens bepalen we de score van het team (S) en berekenen op basis van de oude rating (Ro) en een vermenigvuldigingsfactor K de nieuwe rating (Rn).

Daarnaast heb ik besloten om ook de kwalificatie mee te nemen bij de berekening van de ratings. Dat betekent dat voor het berekenen van de ratings van een race eerst de ratings van de kwalificatie berekend worden en op basis van deze ratings de ratings van de race berekend worden. De vermenigvuldigingsfactor K voor een kwalificatie is 1/4 deel van de factor bij een race en telt dus voor 1/5 deel mee.

Elke coureur en constructuer begint met een rating van 1200. Om coureurs en constructeurs die net beginnen een beetje sneller op weg te helpen, wordt voor de eerste 10 races van de coureur of constructeur de factor K verhoogd. Als de score (S) in deze eerste 10 races kleiner is dan de winstverwachting (We), wordt deze factor gehalveerd. Als een coureur of constructeur boven de 1600 komt, geldt een andere, kleinere factor.

Formules

Hieronder staan de gebruikte formules voor het bereken van de ratings.

Voor de vermenigvuldigingsfactor K geldt dat deze is