© Sasquatsch
Laatste wijziging: 25 jun 2007

Dodelijke ongelukken in de Formule 1


Joseph Siffert

Brands Hatch, Groot BrittaniŽ, 24 oktober 1971.


Deze laatste race van het jaar telt niet mee voor het kampioenschap. Want het seizoen is dit jaar voortijdig afgelopen door het annuleren van de Mexicaanse Grand Prix, als gevolg van het overlijden van de Mexicaanse coureur Pedro Rodrigues eerder dat jaar.

De training

Jo Siffert is dit seizoen met 19 punten vierde geŽindigd in het wereldkampioenschap. Voor deze 'Champion Victory Race' traint hij pole-position. Maar de pole-position, die op de meeste circuits een voordeel is heeft op Brands Hatrch een eigenaardigheid. deze startpositie ligt in een kleine inzinking die de start bemoeilijkt.

De start

Die 24ste oktober maakt Jo Siffert een slechte start. Hij moet met de rechterwielen van zijn bolide uitwijken op het gras om niet te worden geraakt door Ronnie Peterson. Als het veld het rechte eind bereikt ligt de Zwitser op een tiende plaats. Maar hij vecht zich vebeten (zoals altijd) terug naar de kopgroep. In de veertiende ronde ligt hij achter zijn stalgenoot Peter Gethin, Emerson Fittipaldi en wereldkampioen Jacky Stewart op de vierde plaats.

De crash

Aan het begin van de zestiende ronde lijkt een van zijn banden lucht te veliezen. Bij het verlaten van de Pilgrims Drop gaat Siffert van de linker- naar de rechterweghelft om de Hwathorn Bend te ronden. Op dat moment begint zijn wagen te slippen en zigzaggend over de weg te schieten. Hij schiet met 240 km/uur tegen een aardenwal, wordt weer de weg opgeslingerd, ramt het scorebord in de Hawthorn Bend en knalt weer tegen het talud. De bolide draait om zijn as, gaat de lucht in, schiet over het podium van de wedstrijdcommisaris, boort zich in de grond en explodeert. Terwijl de veiligheidscommisarissen toesnellen, ligt Siffert bekneld in zijn cockpit, met een op diverse plekken gebroken linkerbeen. Als twee van de drie brandblussers niet werken is het te laat voor Jo Siffert, hij moet op dat moment al gestikt zijn.

Terwijl John Surtees, die door de wrakstukken was getroffen, terugkeerde naar de pits, werd de race afgebroken en Peter Gethin to winnaar uitgeroepen. Jackie Stewart na afloop: "Als er zoiets gebeurd, krijg ik ruzie met iedereen die in ons beroep maar een greintje zin meent te kunnen ontdekken."


Bron: De Meute - Heike Doutine, 1979.