© Sasquatsch
Laatste wijziging: 25 jun 2007

Dodelijke ongelukken in de Formule 1


Onofre Marimón

Nurburgring, Duitsland, 31 juli 1954


Onofre Marimón was de eerste van een lange lijst van coureurs die omkwamen tijdens een Grand Prix weekend voor het wereldkampioenschap Formule 1.

Carriere

Onofre Marimón maakte in 1951 zijn debuut in de Formule 1 voor Maserati. In totaal reed hij 11 Grand Prix en haalde daarin twee podiumplaatsen. Hij werd zowel derde in de Grand Prix van België in 1953 als in de Grand Prix van Groot Brittanië in 1954. Nadat zijn landgenoten Juan Manuel Fangio en Froilan Gonzalez vertrokken van Maserati naar respectievelijk Mercedes en Ferrari, werd hij in 1954 de kopman van Maserati. Lang heeft hij hier niet van kunnen genieten want hij verongelukte op 31 juli 1954 tijdens de training voor de Grand Prix van Duitsland.

Onofre Marimón
Onofre Marimón
Marimón in actie
Marimón in actie

Het ongeluk

Tijdens de training verliest Marimón in een snelle bocht richting Adenau Brucke de controle over zijn Maserati, schiet rechtdoor en slaat meermalen over de kop. Fangio, die het ongeluk heeft zien gebeuren, rijdt door naar de pits om de Maserati crew te informeren. Samen met Gonzalez rijdt hij terug naar de plek van het ongeluk. Hier vinden beiden hun landgenoot terug - dood.
Fangio: "Zijn borst was verschrikkelijk toegetakeld. Een paar duitse toeschouwers stonden verslagen om "Pinokkio" heen. Plotseling dook uit het niets een pater op, die gebeden sprak."
Zowel Gonzalez, een man als een beer, als Fangio huilen bij hun overleden vriend.

Als Marimón overlijdt is hij 31 jaar oud.

Luigi Villoresi, Marimón's teamgenoot bij Maserati trekt zich terug ten teken van rouw. Gonzalez en Fangio starten echter wel. Halverwege de race geeft Gonzalez, overmant door emoties, de wagen over aan Mike Hawthorn, die er nog tweede mee wordt. Fangio echter maakt er een erekwestie van om ten overstaan van driehonderd duizend toeschouwers de race te winnen, ter nagedachtenis aan zijn beschermeling en vriend.

Marimón in actie
Het ontzielde lichaam wordt toegedekt.
De gecrashte Maserati
De gecrashte Maserati.

Bronnen:
Formule 1 De autobiografie - Gerald Donaldson
Formule 1 De onvergetelijke hoogtepunten - Lois Froissart
F1 Geschichte

    Luigi Musso, 6 juli 1958 >