© Sasquatsch
Laatste wijziging: 25 jun 2007

Dodelijke ongelukken in de Formule 1


Luigi Musso

Reims, Frankrijk, 6 juli 1958


Carrière

Luigi Musso maakte zijn debuut in het Wereldkampioenschap Formule 1 tijdens de Grand Prix van Argentinië in 1954 in een Maserati. In dat jaar reed hij uiteindelijk drie Grand Prix en behaalde een tweede plaats tijdens de Grand Prix van Spanje. In totaal haalde hij in 24 Grand Prix één overwinning (Grand Prix van Argentinië in 1956) en zeven podiumplaatsen. In 1957 werd hij derde in de stand om het wereldkampioenschap achter Juan Manuel Fangio en Stirling Moss. In 1958 hielp hij zijn vriendin Maria Teresa de Fillipis de Formule 1 in en zij werd daarmee de eerste vrouw in de Formule 1.

Luigi Musso
Luigi Musso
Musso in een Ferrari in 1957
Musso in een Ferrari in 1957

Het ongeluk

Het jaar ervoor had Musso de niet meetellende wedstrijd op het circuit van Reims gewonnen, een circuit waar hij altijd hard ging. Tijdens deze noodlottige Grand Prix streed hij met zijn teamgenoot Mike Hawthorn om de overwinning. Beiden waren nog in de race om het wereldkampioenschap.

Musso zat vlak achter Hawthorn, toen zij bij het ingaan van de snelle rechterbocht na de pits de veel tragere Maserati's van Gerino Gerini en Troy Ruttman op een ronde zouden gaan zetten. Zij gaven Hawthorn de ruimte om te passeren en gingen direct weer naar hun ideale lijn terug. Musso probeerde Hawthorn bij te blijven door de Maserati's, met een snelheid van meer dan 200 km/uur, buitenom te passeren. Daarbij brak zijn auto uit, slipte dwars de velden in en sloeg daar meerdere malen over de kop. Musso werd uit de auto geslingerd en stierf enkele uren later in het ziekenhuis van Reims.
Volgens Enzo Ferrari nam Luigi Musso teveel risico, omdat hij al te graag wilde winnen van een coureur die net zo vastberaden was als hij. Hij was in de bewuste bocht vol gas blijven gaan. En dat kon niet.
Enzo Ferrari was, ondanks de eerste overwinning van Ferrari dit seizoen door Hawthorn, ontroostbaar na het verlies van zijn landgenoot en coureur.
Tevens was dit de laatste Grand Prix van 5-voudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio.

Luigi Musso werd slechts 33 jaar.


Bronnen:
Formule 1 De autobiografie - Gerald Donaldson
Wikipedia
F1 Geschichte

< Onofre Marimon, 31 juli 1954   Peter Collins, 3 augustus 1958 >